Tuesday, May 13, 2014

Bertemu Dengan Bekas Anak-anak Murid
Malam tadi (12 Mei), saya dengan ditemani isteri berkesempatan untuk ke Universiti Malaya (UM). Tujuan utama saya adalah untuk bertemu dengan beberapa orang bekas anak murid saya yang sedang menuntut di universiti berkenaan. Kebetulan saya dan isteri juga pernah menuntut di universiti yang sama dua dekad lebih yang lalu. Jadi di samping bertemu dengan mereka, kami juga sedikit sebanyak dapat menghimbau semula memori lama ketika menuntut dahulu.

Sekitar jam 10.15 malam, saya dan isteri tiba di hadapan lobi kolej ketujuh. Kalau di UM, Kolej Ketujuh memang amat terkenal sebagai sebuah asrama kediaman yang cukup mesra dengan mahasiswa OKU dari dahulu lagi. Pelbagai kemudahan disediakan untuk golongan mahasiswa berkenaan. Ia tidak tertumpu kepada mahasiswa cacat penglihatan semata-mata. Setakat yang saya maklum, mahasiswa cacat anggota juga turut mendiami asrama kediaman ini. Justeru, eloklah asrama ini diberi apa jua bentuk anugerah sebagai tanda terima kasih dan sokongan moral daripada golongan OKU sendiri. Rasanya NGO OKU penglihatan boleh ambil maklum akan saranan ini.Tiga orang jejaka yang semakin matang bekas anak murid saya sudah sedia menanti di lobi. Mereka ialah Shahir Ramli, Mohd Rifaat Hussein dan Tarmizi Muslim.Tidak lama kemudian, 4 orang lagi bekas anak muridsaya yang perempuan pula tiba. Mereka ialah Liana Abdul Hamid, Amirah Fatinah, Nur Farahin dan Siti Aisyah Farouq. Mereka juga kelihatan semakin matang sesuai dengan tahap pendidikan yang sedang mereka lalui.

Kami berbual seketika di hadapan lobi. Shahir memberitahu, Zaki dan Lok Weng Hang tidak dapat hadir kerana masing-masing pulang ke kampung bersempena dengan cuti umum.

Anak-anak murid saya mencadangkan agar kami ke gerai yang terletak di dalam kawasan kolej ketujuh. Saya akur sahaja. Mereka juga memberitahu saya, Sahur tidak lagi beroperasi di kolej ketiga hampir setahun yang lalu. Saya agak terkejut. Sahur (saya memanggilnya Abang Sahur) merupakan pengusaha gerai makanan di Kolej Ketiga yang cukup lama beroperasi. Seingat saya, beliau telah pun mengusahakan gerai tersebut sejak sebelum saya menuntut di UM lagi. Satu lagi keistimewaan Abang Sahur, beliau amat mesra dengan siswa siswi cacat penglihatan.

Di gerai, kami duduk pada satu meja. Sambil makan, kami berbual terutama tentang pelbagai peristiwa tatkala mereka masih belajar di SMPK Setapak. Mereka juga masih mengikut dengan rapat perkembangan di sekolah lama mereka. Maka itu mereka juga tahu bahawa En. Hanafiah telah bersara beberapa bulan lalu.

Dalam diam, saya memerhati tahap kematangan setiap anak murid saya. Nyata mereka semakin matang pada cara berbual, topik perbualan serta adab ketika di meja makan.

Shahir meluahkan rasa tidak puas hatinya tentang layanan oleh sebuah bank dalam kampus yang katanya tidak mesra OKU. Keberaniannya dalam mempertahankan haknya selaku pelanggan sebuah institusi kewangan patut disokong dan dipuji. Nampaknya situasi kakitangan institusi kewangan yang bersikap tidak mesra OKU terjadi di mana-mana sahaja di tanah air tercinta ini. Tarmizi pula bercerita serba sedikit tentang kursus yang diambilnya di Jabatan Sejarah. Siti Aisyah pula seperti biasa, diam dan hanya akan membuka mulut bila ditanya sahaja. Liana dan Farahin masih riuh seperti dahulu. Rifaat pula berpenampilan kemas serta riak muka seakan bakal ahli bijak pandai suatu masa kelak. Amirah Fatinah pula sentiasa tenang walaupun mungkin sedang berhadapan dengan dilema masa depan yang masih belum pasti.

Di gerai ini, saya juga bertemu dengan Kak Zah. Beliau merupakan kakitangan kolej ketujuh iaitu di bahagian dewan makan. Setelah saya perkenalkan diri, beliau dapat mengingati saya semula. Kak Zah mungkin masih ingatkan saya kerana semasa saya menuntut dahulu, saya agak rapat dengan salah seorang anaknya, Sharin yang ketika itu masih di sekolah rendah. Sharin gemar memimpin saya dari bilik ke dewan makan. Kini Sharin sudah beranak tiga. Demikian beritahu Kak Zah.Sekitar jam 11.45 malam baru saya meminta diri. Kalau hendak diikutkan rasa, mahu juga saya berbual dengan mereka hingga matahari terbit. Apakan daya, masing-masing ada urusan dan tanggungjawab yang perlu dibereskan. Kami berpisah dengan doa dan harapan agar dapat bertemu kembali di lain ketika, insha-Allah.

Kepada murid-murid saya yang masih menuntut di bangku sekolah, contohilah dan ikutilah jejak abang-abang dan kakak-kakak anda yang sedang berada di menara gading. Sesungguhnya situasi di sekolah dengan di menara gading amat jauh bezanya. Hal itulah yang sering saya ingatkan kepada semua murid saya. Tempalah kejayaan dengan kegigihan sendiri dan bukan dengan simpati orang. Kejayaan dengan kegigihan sendiri merupakan pemanis hidup sepanjang hayat. Sebaliknya kejayaan kerana simpati orang mungkin akan jadi ungkitan pula sepanjang zaman.


No comments: