Tuesday, October 26, 2010

Bukan Menyepi

Saya menukilkan tulisan ini setelah beberapa rakan mula bertanya kepada saya, mengapa sejak akhir-akhir ini kemas kini pada blog ini tidak sekerap sebelumnya. Kalau sebelumnyakemas kini dalam blog ini akan dilakukan 3 atau 4 kali seminggu, tetapi kini kemas kini dilakukan seminggu sekali sahaja. Adakalanya kemas kini dalam blog ini dilakukan sekali dalam tempoh dua minggu, satu jarak jangka masa yang agak panjang.

Saya akui sejak akhir-akhir ini kemas kini dalam blog ini tidak sekerap dahulu. Kalau tidak silap saya, dalam bulan ini sahaja ini merupakan posting saya yang ketiga. Suatu pencapaian yang paling merudum sejak blog ini diwujudkan.

Pada hakikatnya, setakat ini saya masih tidak menghadapi masalah yang dipanggil sebagai “krisis idea” untuk menulis. Minda dan jari-jemari saya sering meronta untuk menukilkan banyak perkara menerusi blog ini yang merangkumi pelbagai topik.

Antara perkara yang tidak sempat saya tulis dan ulas setakat ini ialah mengenai perkembangan politik semasa, terutamanya perkembangan pilihanraya kecil di DUN Galas dan di Parlimen Batu Sapi. Di Galas, seorang kerabat terdekat saya merupakan antara ribuan manusia yang turut sama mengiringi salah seorang calon dalam penamaan calon pilihanraya kecil itu siang tadi. Sudah tentulah saya dapat mengakses banyak cerita daripada beliau untuk dijadikan bahan dalam penulisan saya.Manakala esok pula, Little India akan dirasmikan oleh dua pemimpin dari dua negara. Little India yang mencakupi kawasan Brickfields dapat diulas dari kaca mata golongan cacat penglihatan kerana selama ini Brickfields merupakan “kampung halaman” bagi sebahagian besar masyarakat cacat penglihatan khasnya di sekitar Lembah Kelang. Apa yang boleh diulas ialah mengenai masa depan Brickfields sebagai “kampung halaman” untuk golongan cacat penglihatan. Pembangunan yang kian mengasak di Brickfields sudah tentu memberi kesan langsung kepada golongan berkenaan yang selama ini amat sinonim dengan Brickfields.

Satu lagi perkara yang ingin sangat saya ulas tetapi masih tidak mampu untuk saya lakukan ialah apabila kerajaan mengumumkan untuk menjadikan Sejarah sebagai mata pelajaran teras yang wajib lulus di peringkat SPM. Sebagai seorang yang meminati sejarah, sudah tentulah saya punya pandangan serta pendapat tersendiri mengenai hal ini. Bagi saya, langkah kerajaan berkenaan mempunyai kebaikan dan ketidakbaikannya.

Jari-jemari saya begitu kuat rontaannya untuk menulis bilamana sekali-sekala saya mendengar alunan merdu suara Kadir Jailani (lebih mesra saya panggil Abang Kadir) berkumandang ke udara menerusi Klasik Nasional. Walaupun Abang Kadir punya suara yang begitu merdu, tetapi beliau masih tidak berupaya untuk memanfaatkan bakat besar yang ada pada beliau sebagai mata pencarian hidup secara lebih profesional. Melalui seorang rakan, beliau pernah menyuarakan kekesalannya kerana bakat menyanyi dan bermain alat muzik yang ada pada beliau tidak disertai dengan kemahiran membaca not muzik.

Selain itu, beberapa peristiwa seharian yang saya lalui juga agak menarik jika saya mampu untuk berkongsi sama menerusi blog ini. Namun begitu, semuanya itu setakat ini masih tidak mampu untuk saya sempurnakan.

Maha benarlah sepertimana sabda Junjungan, yang antara lain mafhumnya: “Rebutlah lima perkara, sebelum datang lima perkara ....”. Salah satu daripada lima perkara tersebut ialah masa lapang, sebelum datangnya masa sibuk.

Saya bukannya menyepi daripada menulis.

No comments: