Friday, May 10, 2013

Kekalahan Ibrahim Ali Dan Zulkifli Nordin Adalah WajarDalam Pilihanraya Umum (PRU) Ke-13 baru-baru ini, dua kerusi parlimen yang paling mendapat tumpuan saya dan mungkin juga sebahagian besar orang ramai ialah Pasir Mas dan juga Shah Alam. Kedua-dua kerusi tersebut telah ditandingi antaranya oleh dua calon yang penuh kontroversi dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Mereka yang saya maksudkan sudah tentulah Datuk Ibrrahim Ali dan juga Datuk Zulkifli Nordin. Keputusan pengundian di kedua-dua kerusi berkenaan telah mengkabulkan doa ramai orang apabila Datuk Ibrahim Ali (Pasir Mas) dan Datuk Zulkifli Nordin (Shah Alam) kecundang terjelupuk di kerusi masing-masing.
Bagi Datuk Zulkifli Nordin, ini merupakan penggal kedua beliau bertanding dalam pilihanraya umum. Dalam PRU Ke-12 pada tahun 2008, beliau telah bertanding dan menang sebagai ahli parlimen bagi kerusi Kulim Bandar Baru, Kedah. Kemenangan beliau adalah atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Malangnya, di pertengahan musim, Datuk Zulkifli Nordin telah belot dan melompat keluar dari PKR yang seterusnya mengisytiharkan dirinya sebagai wakil bebas di parlimen. Dari aspek undang-undang perbuatan melompat parti seperti yang dilaksanakan oleh Datuk Zulkifli tidaklah merupakan suatu kesalahan kerana tiada undang-undang antilompat parti diamalkan di negara kita. Namun begitu, dari aspek etika dan harga diri, perbuatan sedemikian tetap dikategorikan sebagai suatu pengkhianatan terutamanya kepada parti politik yang dimenangi dan diwakili sewaktu PRU sebelumna. Walaupun beliau mendakwa selaku wakil bebas, tetapi hampir kesemua tindak-tanduknya selepas pengisytiharan sebagai wakil bebas lebih condong dan cenderung ke arah Barisan Nasional (BN). Tidak cukup dengan itu, beliau banyak mengkritik (mengutuk) PKR dan Datuk Seri Anwar Ibrahim secara terbuka dan secara keterlaluan, seolah-olahnya mereka tidak pernah akrab sebelum ini.


Menjelang PRU 13, dengan kelicikan yang ada padanya, Datuk Zulkifli telah berjaya meletakkan dirinya sebagai calon yang bertanding di kerusi parlimen Shah Alam di bawah lambang dacing. Hal ini sudah tentulah menimbulkan rasa tidak puas hati bbeberapa pihak khususnya di Shah Alam. Status Datuk Zulkifli Nordin sebagai winable candidate sepatutnya diragui bilamana sebelumnya beliau telah menimbulkan kontroversi terhadap masyarakat beragama Hindu di Malaysia. Kontroversi yang beliau timbulkan tidak mungkin reda dalam masa singkat. Justeru tindakan meletakkan beliau sebagai calon di Shah Alam merupakan satu tindakan yang sama sekali tidak berpandangan jauh.


Datuk Zulkifli juga merupakan seorang yang angkuh dan bersifat cakap besar. Menjelang PRU 13, beliau telah melahirkan keyakinan bahawa beliau akan menang di kerusi Shah Alam 101%. Katanya lagi, selepas 5 Mei nanti, beliau adalah seorang wakil rakyat. Kenyataan beliau ini bukan sahaja cuba memperlekeh dan memperkecilkan lawannya (Khalid Samad), tetapi ia menunjukkan bahawa Datuk Zulkifli bersahsiah rendah, sombong dan angkuh. Ia sama sekali berlawanan dengan imej Islam yang cuba beliau tonjolkan sebelum ini.


Justeru eloklah kalau Datuk Zulkifli dengar kembali kenyataan “cakap besar” yang telah beliau hamburkan sebelum hari pengundian PRU 13 baru-baru ini. Setelah dengar kembali, cuba renung semula, benarkah sekarang anda adalah seorang wakil rakyat? Di manakah keyakinan 101% anda untuk menang di Shah Alam sebelum ini? Apa yang anda lakukan tak ubah bagai baru dengar guruh di langit, air di tempayan sudah dicurahkan!


Mengenai Datuk Ibrahim Ali pula, kalau tak silap catatan saya, ini merupakan kali ke-7 berturut-turut beliau menyertai pilihanraya umum iaitu bermula dengan pilihanraya umum ke-7 pada tahun 1986. Ia tidak termasuk dalam pilihanraya kecil DUN Pengkalan Pasir pada 2005.


“Keistimewaan” Datuk Ibrahim Ali ialah beliau pernah bertanding di bawah lambang tiga parti yang berasaskan Melayu atau Islam iaitu UMNO, Parti Melayu Semangat 46 dan juga PAS. Ini tidak termasuk beliau bertanding sebagai calon bebas. Justeru tidak peliklah jika beliau turut popular dengan nama timang-timangan “alkataki”. Datuk Ibrahim kalau berucap tidak langsung memikirkan kesan ucapannya pada masa depan. Suatu ketika dahulu beliau pernah mengatakan yang antara lain “Hanya orang gila sahaja yang akan masuk UMNO”. Ucapan berkenaan dibuat ketika beliau berada di luar UMNO. Apa yang menghairankan, tokoh yang sering menjadi idola beliau ialah bekas pemimpin tertinggi UMNO juga.


Dalam PRU ke-12 pada tahun 2008, Datuk Ibrahim telah berjaya bertanding dan seterusnya menang di kerusi parlimen Pasir Mas di bawah lambang bulan. Maknanya PAS telah memberi laluan untuk beliau bertanding bukan sahaja menggunakan lamban parti berkenaan, bahkan kerusi Pasir Mas yang diperuntukkan untuk beliau merupakan antara kerusi yang selamat untuk sesiapa yang bertanding mengguakan lambang bulan. Malangnya, setelah menang di Pasir Mas dan di pertengahan musim Datuk Ibrahim telah mempamirkan isi hati dan budinya yang hakiki. Beliau mula mengkhianati Pakatan Rakyat (PR) khasnya PAS. Beliau mula mencerca dan menghina tokoh-tokoh PAS yang telah berkorban dengan memberi laluan mudah untuknya dalam PRU Ke-12. Kemuncak kepadapengkhianatan Datuk Ibrahim ialah apabila beliau mengisytiharkan dirinya sebagai wakil bebas di parlimen.


D sini, saya sendiri tidak sampai hati untuk mengenengahkan semula penghinaan dan cercaan yang pernah dihamburkan oleh hamba Allah yang seorang ini khususnya kepada PAS dan kepada Tuan Guru Datuk Nik Aziz. Bila saya tatap semula penghinaan dan cercaan yang pernah beliau hamburkan, hati pasti jadi sakit. Justeru biarlah saya pendam saaja dalam arkib peribadi.


Sewaktu hari penamaan calon untuk PRU 13 baru-baru ini, tidak semena-mena bakal calon BN, Che Johan Che Pa, telah tidak menyerahkan kertas pencalonannya untuk disahkan sebagai calon di Pasir Mas. Walhal beliau dikatakan turut hadir di pusat penamaan calon. Perlakuan Che Johan ini telah memberi ruang kepada Datuk Ibrahim untuk berlawan satu sama satu dengan calon PAS, Nik Abduh. Dengan ini Datuk Ibrahim amat berharap agar beliau akan mendapat kemenangan lebih mudah di Pasir Mas. Apatah lagi, bagi Datuk Ibrahim, Nik Abduh hanyalah seorang yang masih kurang pengalaman dalam politik.


Di akhir pengundian, Allah Yang Maha Besar telah mentakdirkan bahawa sipengkhianat tidak selamanya akan menang. Hari kekalahan untuk golongan sedemikian sudah tiba agaknya. Maka itulah pemimpin nombor wahid dan thani Pertubuhan Pribumi Prkasa Malaysia (Perkasa) telah tumbang tersembam ditimbus ditimpa majoriti kekalahan yang besar. Dalam hal ini, Datuk Ibrahim seharusnya bermuhasabah diri bahawa kemenangannya di Pasir Ms selama ini ukan kerana batng tubuhnya tetapi kerana parti politik yang beliau wakili semasa bertanding.


Dengan kekalahan dan tersungkurna dua orang makhlu pengkhianat ini, maka ramai yang telah sujud syukur dan merafakkan kesyukurannya ke hadrat Ilahi. Mudah-mudahan selepas ini tidak akan berulang lagi perbuatan pengkhianatan sumbang sebagaimana yang telah dilaksanakan oleh kedua-dua makhluk di atas. Marilah sama-sama kita mengambil iktibar daripada apa yang telah menimpa kedua-duanya agar kesalahan dan dosa yang sama tidak diulangi pada masa-masa yang akan datang. Sesungguhnya keputusan PRU 13 untuk kerusi parlimen Pasir Mas membuktikan bahawa bulan teta mengambang terang di Pasir Mas walaupun ia cuba digerhanakan oleh seorang insan yang bernama Datuk Ibrahim Ali.


Selepas ini, saya ingin mencadangkan agar Datuk Ibrahim Ali dan juga Datuk Zulkifli Nordin bersara sahajalah daripada politik. Kemudian bolehlah jadi penganalisis politik bebas. Lagipun kedua-dua mereka memang sudah ada banyak pengalaman sebagai wakil rakyat bebas di Dewan Rakyat.

No comments: