Sunday, August 18, 2013

Cebisan Kandungan Email Liar Daripada Setiausaha Agung PERTISSejak saya meletakkan jawatan selaku yang Di-Pertua (YDP) di Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS) awal bulan ini, ada yang telah menghubungi saya dan ingin tahu isi kandungan email liar daripada sang setiausaha agung berkenaan. Sebagaimana yang telah saya jelaskan, buat masa ini, saya tidak bercadang untuk memaparkan isi kandungan penuh email liar tersebut. Apa yang dapat saya rumuskan daripada isi kandungan email liar berkenaan ialah sang setiausaha agung PERTIS yang ada sekrang bukan sahaja buta matanya, tetapi beliau juga buta peraturan, buta perlembagaan dan juga buta akhlak. Isu-isu yang beliau ketengahkan dalam email liarnya tidak lebih daripada merupakan penonjolan budi dan mindanya yang bodoh, bebal dan baghal kelas bawahan. Kesemua isu yang beliau bangkitkan hanyalah sekadar tohmahan yang dapat dipatahkan dengan hujah yang mudah lagi sahih.


Walau bagaimanapun, sebagai tatapan bersama, di bawah ini saya perturunkan juga cebisan daripada kandungan email liar beliau kepada saya pada 31 Julai lalu. Petikan cebisan ini saya tidak ubah walau satu huruf pun. Bacalah dan telitilah kandungannya baik-baik:


“.... DI BELAKANG YOU YOURSELF
BANYAK DIA KATA TENTANG YOU…TAPI SAYA TAK KUASALAH IKUT PERANGAI
DIA…JADI ANAK FIR’AUN SUKA MENGADU DOMBA DAN MANIS DI HADAPAN PAHIT DI
BELAKANG…CUMA YANG PERLU TAHU YANG DIA ADA CAKAP BUDAK-BUDAK SMPK TAK
RAMAI YANG SUKAKAN YOU BERBANDING GURU-GURU OKU PENGLIHATAN LAIN
TERUTAMA WAKTU TUTION, NAK-NAK BILA WIFE YOU ADA SEBAB DIA SUKA REPORT
MANA STUDENT YANG TIDUR ATAU MAKING FOOLS AROUND WHILE YOU WERE
TEACHING.....”


Setelah membaca cebisan isi kandungan di atas, beberapa persoalan timbul dalam minda saya. Pertama, apa kaitannya urusan saya di sekolah dengan PERTIS? Dalam konteks email yang dihantarnya, beliau menghantar email kepada YDP PERTIS dan bukannya kepada pegawai kerajaan. Sama ada saya disukai atau tidak di sekolah terutamanya oleh anak-anak murid saya, apa kaitannya dengan PERTIS? Jika kaedah yang saya gunakan untuk mengawal tingkah laku murid-murid saya seperti yang beliau tulis menyalahi mana-mana peraturan atau mana-mana pekeliling yang sedang berkuat kuasa, sila laporkan terus kepada pengetua di sekolah tempat saya bertugas di talian 03-41493701!


Kedua, Kalau diperhatikan bahasa yang digunakan memang kesat. Begitulah akhlak beliau agaknya. Walhal tatkala beliau menulis sedemikian, kita semua masih berada di hujung Ramadhan. Adakah beliau sememangnya tidak berpuasa tatkala menukilkan bahasa kesat sedemikian? Adakah di antara kita tahu siapa “anak fir’aun” yang beliau maksudkan dalam tulisannya itu? Kalau hamba Allah yang itu digelarnya “anak fir’aun”, yang suka menghantar SMS dan email liar seperti ini pula anak apa pula???


Ketiga, Mengapa beliau sibuk dengan urusan saya di sekolah tempat saya bertugas? Daripada beliau sibuk jaga tepi kain orang, adalah lebih baik jika beliau muhasabah dirinya sendiri. Contohnya, dalam setahun berapa kali beliau datang ke pejabat di JKR sana?


Kalau tidak faham dengan bidang tugas seorang pendidik, lebih baik diam saja. Tidak perlu bercakap dan tidak payah mengulas mengenainya. Bila hendak juga bercakap dan mengulas dalam keadaan tidak faham, maka semakin terserlah kebodohan, kebebalan dan kebaghalan Sang yang seorang ini. Kalau dia tidak suka orang lain campur tangan dalam urusan kerjanya, orang lain pun begitu juga!!!


Sebenarnya sikap keji dan sifat jijik sang yang seorang ini yang gemar menghantar SMS atau email liar sebegini bukanlah sesuatu yang baru. Selama ini pun, itulah kerja dan hobinya. Mungkin dia tidak ada banyak kerja atau tidak ada kerja langsung di pejabat, maka itu dia punyai terlalu banyak masa lapang untuk membolehkan beliau terus kreatif berkarya dengan SMS dan email liarnya kepada sesiapa sahaja yang beliau tidak sukai. Sementalahan pula, hampir setiap mangsa SMS atau email liarnya tidak mengambil sebarang tindakan atau respon terhadap SMS atau email liar yang dihantar oleh sang yang seorang ini, maka semakin bermaharajalela dan kian berleluasalah hobinya. Sebenarnya mangsa SMS atau email liarnya bukan tidak mahu ambil tindakan, tetapi mereka sebenarnya amat penyabar selain meluat dan manyampah dengan akhlak keji sang yang seorang ini. Paling jauh pun ada yang sekadar menangis bila menerima SMS liar dan busuk sebegitu. Jauh dalam hati, mereka berharap semoga beliau akan insaf dan berubah suatu hari nanti. Saya masih ingat lagi, salah seorang bekas juruaudit dalam PERTIS merancang untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas beliau gara-gara email busuknya kepada bekas juruaudit berkenaan pada pertengahan tahun ini, tetapi saya dan rakan-rakan lain dalam AJK PERTIS ketika itu memberi pandangan supaya tindakan sedemikian tidak diambil ke atas sang yang seorang ini. Ramai yang berharap agar Kemalangan yang mengakibatkan beliau patah tangan (nasib baik tak kudung terus) gara-gara dilangar kenderaan 31 mac 2012 lalu akan membawa perubahan dalam diri beliau. Rupa-rupanya harapan mereka meleset dan jauh daripada menjadi kenyataan bak jauh panggang dari api. Setelah kini pulih, beliau semakin galak dan kian liar dalam meneruskan hobi jijiknya.


Di bawah ini saya perturunkan salah satu daripada entah berapa banyak SMS liar Setiausaha Agung PERTIS yang ada sekarang yang pernah dihantarnya kepada saya pada 26 Ogos 2011 lalu. Tatkala SMS di bawah ini beliau tulis dan beliau hantar, umat Islam juga masih lagi berada di hujung bulan Ramadhan tahun 1432 Hijrah. Kandungan, tarikh serta nombor telefon yang beliau gunakan ketika itu saya tidak edit langsung. Apa yang saya buang ialah nama mereka yang terlibat dalam SMS berkenaan supaya mereka tidak ditimpa aib menerusi tulisan ini. Walaupun kandungan SMS berkenaan bukan ditujukan kepada saya, tetapi ia ditujukan kepada salah seorang AJK Pusat PERTIS ketika itu.


“TEL:+60192551232
Date:26.8.2011 20:51:02
Mls la aku join kau org. Nak2 janda kecoh tu ada. Tdi ptg aku ada kat prtis. Ada pluang aku chau blk. Pns hti btul aku dgn jnda tu. Dia asyik jual dan guna nm aku utk kpntgan dia. Hri tu ********** mrh aku, gara2 jnda lmbab otak tu jgk. Dia ckp pd jnda ********** yg abu ckp awak x byr yrn, jdi nm kna potong utk bntuan 100 org tu. Kna basuh gak ********** dgn aku, aku maki dia babi dan aku kt patut la jdi jnda, prgai x snnoh. Tdi ********** call, dia ckp ********** ckp abu x bgi ambl dt smbgan 100 org tu bgi phk org lain. Pd hal aku x thu apa2 dan x cmprtgn lgsg hal aktvti dia. Smua dia guna nm aku. Nnti yg gdh dgn ahli dan kna mrh dgn ahli2, aku gak. Dia sdp sn sini bw pntat haring jnda usang dia. Celaka laknatullah sguh dia.”


Malam tadi pula, saya berkesempatan berkunjung ke rumah salah seorang rakan. Sewaktu berbual-bual, rakan berkenaan bertanya berkenaan perletakan jawatan saya di PERTIS. Saya menjawab ringkas iaitu tidak lagi sehaluan dengan setiausaha agung PERTIS yang ada sekarang. Lalu rakan berkenaan pun berceritalah apa yang pernah menimpanya kira-kira dua tahun lalu juga gara-gara SMS liar daripada setiausaha agung PERTIS yang ada sekarang. Kata rakan saya ini, hanya kerana kuih raya, sang yang seorang ini sanggup menghantar SMS kepadanya supaya dia (rakan saya ini) ceraikan sahaja isterinya. Sesungguhnya talak cerai bukan perkara yang boleh dibuat main-main. Takkanlah kerana kuih raya sebuah masjid hendak dirobohkan! Tatkala bercerita hal tersebut, kedengaran suara rakan saya masih sayu dan kesal. Kerana peristiwa itulah juga, kata rakan saya ini, dia tidak lagi menjejakkan kakinya ke PERTIS. Kini barulah saya faham mengapa dia sudah lama tidak muncul di ibu pejabat PERTIS.


Sebenarnya SMS atau email liar seperti ini daripada setiausaha agung PERTIS yang ada sekarang bukan satu, bukannya dua dan bukannya sepuluh, bahkan lebih daripada itu. Apa yang saya paparkan sekadar contoh dan bukti sahaja. Sepertimana yang telah saya nyatakan sebelum ini, demi Allah, Dialah yang akan memaparkan semua semua kandungan SMS dan email liar yang pernah dihantar oleh setiausaha agung PERTIS yang ada sekarang kepada saudara-saudara seagamanya di padang mahsyar kelak. Bagi mereka yang waras, kita sama-sama dapat memerhatikan betapa keji, busuk dan liarnya kandungan SMS daripada seorang yang berstatus setiausaha agung dalam sebuah organisasi yang berorientasikan Islam. Kelakuan sumbangnya ini bukan sahaja mencemarkan nama baik dirinya sendiri, bahkan ia turut terpalit kepada organisasi yang mana dia adalah setiausaha agungnya.


Saya serta rakan-rakan lain dalam barisan kepimpinan PERTIS sudah memberikan pelbagai nasihat dan peringatan supaya sang yang seorang ini menghentikan sifat dan sikap buruknya. Sebagai contoh, dalam ucapan pembukaan mesyuarat AJK Pusat pada 19 November 2011 (Sabtu), saya tanpa berselindung telah menasihati beliau dan semua yang hadir agar menghentikan perbuatan menghantar SMS liar dan busuk. Namun begitu, kerana sikap angkoh, sombong serta gah yang sememangnya sudah kukuh berakar tunjang dalam dirinya, beliau tidak pernah menghiraukan segala nasihat yang diberi kepadanya. Bahkan perbuatannya yang sering ingkar kepada arahan mesyuarat kerja dan mesyuarat pusat semakin menjadi-jadi. Akibatnya timbul rasa tidak percaya-mempercayai dalam kalangan AJK Pusat khususnya ketika pelaksanaan mesyuarat kerja atau pusat.


Apabila saya meletakkan jawatan selaku YDP PERTIS, ramai yang mengajukan persoalan, mengapa saya yang berundur dan bukannya setiausaha agung yang diundurkan? Jawapannya mudah sahaja. Saya bukannya gila kuasa. Ia juga bertujuan untuk mengekalkan kestabilan dan keharmonian dalam PERTIS sendiri. Lagipun setiausaha agung yang ada sekarang lebih popular daripada saya. Maka itulah kedudukannya selaku setiausaha agung jarang dicabar dalam mana-mana mesyuarat agung. Bila tiada cabaran, ia bermakna keseluruhan ahli PERTIS amat selesa dengan gaya dan corak beliau mentadbir PERTIS. Bahkan mungkin sebahagian ahli juga bersetuju dengan sikap dan akhlak beliau yang gemar menghantar SMS dan email liar dan busuk kepada sesiapa sahaja yang beliau tidak sukai. Sebab itulah juga hingga sekarang tiada siapa pun yang secara sukarela sudi tampil untuk menggantikan kedudukan beliau. Lagipun, setiausaha agung yang ada sekarang suka menganjurkan aktiviti yang kononnya grand menerusi biro yang beliau ketuai. Setiap aktiviti anjurannya akan mendapat sambutan hangat daripada ahli. Sedangkan pada masa sama, ramai yang tidak tahu apa yang berlaku di sebalik penganjuran aktiviti yang kononnya grand dan gah tersebut. Manakala kedudukan saya selaku YDP pernah dicabar dua tahun lalu. Ini menunjukkan populariti saya selaku YDP lebih rendah jika dibandingkan dengan setiausaha agung yang ada sekarang. Maka itulah biarlah saya yang berundur.


Saya amat bersyukur ke hadhrat Allah kerana sewaktu saya meletakkan jawatan, saya tidak menyelewengkan wang PERTIS walaupun sekadar RM 60 ribu. Saya juga amat bersyukur kerana saya tidak memusnahkan walau 1 halaman dokumen pun bagi memusnahkan bukti untuk mengelakkan sebarang tindakan diambil ke atas saya oleh PERTIS jika saya benar-benar telah menyelewengkan wang PERTIS.


Kepada setiausaha agung PERTIS yang ada sekarang yang kian popular namanya, anda jangan sekadar pandai mengungkit apa yang telah anda lakukan untuk orang lain, anda juga tidak seharusnya buat-buat lupa apa yang orang lain telah lakukan untuk menolong anda selama ini!!!
No comments: