Thursday, September 15, 2011

Tolong Jangan Ganggu Emosi Dan Mental Murid

Untuk maklumat bersama khususnya mereka yang tidak sedar, peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) akan berlangsung pada bulan (Oktober). Manakala peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pula akan bermula pada pertengahan November nanti. Dengan erti kata lain, murid-murid yang akan menduduki PMR mempunyai kurang dari sebulan untuk membuat apa jua bentuk persediaan. Begitu juga dengan murid-murid yang akan menduduki peperiksaan SPM, mereka mempunyai masa sekitar dua bulan sahaja lagi untuk memantapkan persediaan.

Bila disebut sahaja persediaan, ia merangkumi dua aspek penting, iaitu persediaan dari aspek ilmu pengetahuan dan kemahiran dan juga persediaan dari segi psykologi yang turut merangkumi emosi dan mental. Kedua-dua aspek ini harus dimantapkan secara serentak dan seiring. Jika salah satu aspek pincang, maka akan pincanglah persediaan murid-murid berkenaan dalam menghadapi masa yang paling penting dalam kehidupan seseorang murid.

Dalam hal ini, saya ingin merujuk kepada satu tulisan yang keluar dalam Harakah Daily semalam. Antara lain, tulisan berkenaan berbunyi:
Semak soalan Sejarah PMR, SPM 2011
| Print |

Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 14 Sept: Isu sejarah Malaysia yang dipolemik oleh Umno dan BN akhir-akhir ini semakin mendapat tempat di hati rakyat.
Ketua Pemuda PAS Negeri Sembilan, Mohd Khairil Anuar Mohd Wafa berkata, kesannya, semakin hari terserlah kepincangan dan putar belit sejarah oleh politikus dan pengampu Umno dan BN.
Katanya, kenyataan berbelit oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin terhadap sejarah negara, ditambah dengan dakwaan Majlis ProfesorNegara dan lain-lain pihak yang didakwa mempunyai autoriti, telah menimbulkan kekabutan dan kekeliruan bukan sahaja dikalangan rakyat, bahkan generasi pelajar sekolah menengah yang diwajibkan mengambil subjek sejarah.
Oleh yang demikian, ujarnya cadangan pembetulan dan pembaikan subjek Sejarah harus disegerakan tanpa kompromi dan campur tangan politik khususnya Umno dan BN.
“Sudahlah ia wajib, subjek sejarah juga menjadi subjek wajib lulus di dalam peperiksaan SPM bermula 2013,” ujarnya dalam satu kenyataan.
Beliau menambah, walaupun yakin soalan subjek serajah Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sudah disiapkan, pihaknya mendesak kerajaan Malaysia di bawah Kementerian Pelajaran supaya menyemak soalan yang berkait dengan isu-isu sejarah yang dibangkitkan akhir-akhir ini.
Katanya, antara mekanisme yang boleh dilakukan ialah:
a) Soalan kontroversi ditukar kepada soalan dengan jawapan yang tiada perbezaan pandangan, atau
b) Skema jawapan ditambah bagi soalan kontroversi dengan mengambil kira semua pandangan. Dalam erti kata lain, teori sejarah selain di dalam silibus juga diterima sebagai jawapan yang betul.
c) Jika tidak cukup masa, soalan yang kontroversi dan wujud perbezaan pandangan dibatalkan. Maka, markah yang terbabit tidak dimasukkan di dalam perkiraan markah pelajar
Katanya, kenyataan terbuka itu dibuat kerana ia memberi kesan kepada prestasi pelajar.
Beliau berkata, jika pelajar mendapat A kerana jawapan yang mengikut skema dan silibus, tetapi ia adalah fakta yang salah, ia menafikan ketulenan kefahaman pelajar itu sendiri.
“Jika pelajar berkenaan tidak percaya kepada jawpan di dalam silibus tetapi terpaksa juga demi mendapat A, ia mengajar pelajar bersifat hipokrit yang menafikan sifat amanah yang seharusnya dipupuk dikalangan pelajar,” ujarnya.
Katanya, bbukan sekadar itu, kemasukan pelajar ke institusi pengajian tinggi juga dipengaruhi oleh keputusan itu.
“Alangkah malangnya pelajar yang cemerlang dinafikan hak hanya kerana menjawab dengan amanah dan betul. Ia memberi kesan negatif di dalam mencorak masa depan generasi muda negara,” katanya lagi.
Jika tiada tindakan dibuat, ujarnya ini jelas membuktikan sekali lagi Umno dan BN menipu rakyat Malaysia.
Kali ini, tambah beliau pelajar juga ingin diajar hipokrit dan menipu.
Katanya, alangkah bobroknya sifat pemimpin Umno yang hanya mementingkan survival politiknya.
Itu, katanya belum dikira keputusan-keputusan subjek sejarah tahun-tahun sebelum ini yang jelas Umno dan BN telah memperbodohkan rakyat.
“Bagi semua pelajar PMR dan SPM, selamat menghadapi peperiksaan. Jawablah dengan ilmu yang tulen berasaskan kefahaman, jangan tertipu dengan agenda politik Umno. Bebaskan kongkongan sistem pendidikan negara dari unsur politik,” ujarnya.

Kita semua perlu faham, badan yang berkuasa untuk mengeluarkan soalan dan juga skema jawapan serta menentukan markah dan grad lulus dan gagal bagi Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ialah Lembaga Peperiksaan Malaysia. Manakala Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) pula bertanggungjawab untuk Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM). Lembaga Peperiksaan Malaysia pula terletak di bawah bidang kuasa Kementerian Pelajaran Malaysia. Manakala Kementerian Pelajaran Malaysia pula merupakan salahsatu kementerian yang berada di bawah kerajaan yang sedia ada pada masa ini.

Bagi saya, kenyataan sebagaimana yang terkandung dalam petikan di atas sedikit sebanyak boleh mengganggu persediaan emosi dan mental murid yang akan terlibat sama ada dalam peperiksaan PMR mahupun SPM. Mereka akan keliru di antara fakta sejarah yang diajar di sekolah dengan fakta sejarah yang sedang dipolimikkan oleh ahli politik masa kini. Jika murid-murid berkenaan menjawab mengikut fakta dan tafsiran para ahli politik masa kini, berkemungkinan mereka akan gagal atau memperoleh markah yang lebih rendah. Badan yang berkuasa untuk menilai jawapan murid ialah Lembaga Peperiksaan Malaysia dan bukannya ahli-ahli politik semasa.

Oleh itu, bagi saya, biarlah para ahli politik dan ahli akademik selesaikan dahulu perkara yang sedang dipolimikkan. Setelah selesai, barulah ia diajukan untuk diguna pakai di peringkat sekolah. Janganlah diheret golongan murid dalam polimik dan gimik yang sedang berlaku. Berikan ruang dan peluang yang sepenuhnya kepada semua murid untuk memanfaatkan saki-baki masa yang tersisa untuk memberi tumpuan semaksimumnya terhadap pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Biarlah murid-murid kita menggunakan masa yang ada untuk memantapkan persediaan masing-masing dalam menghadapi hari-hari penting dalam hidup mereka. Jangan kita kelirukan mereka yang sekaligus boleh mengganggu persediaan yang sedang diusahakan.

Saya penuh yakin, kalau pun PAS dapat membentuk kerajaan hari ini, ia tidak akan mampu menyelesaikan apa yang dibangkitkan sebagaimana dalam tulisan di atas pada keesokan harinya.

Justeru, saya mohon supaya golongan ahli politik tidak lagi mengganggu persediaan murid-murid khususnya yang bakal menduduki peperiksaan awam seperti PMR atau pun SPM menerusi pelbagai kenyataan yang boleh mengelirukan golongan berkenaan.

No comments: