Tuesday, March 29, 2016

Ismail Mamat
Khabarnya pada 27 Mac (Ahad), Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS) Wilayah Pahang telah mengadakan mesyuarat agungnya. Antara perubahan yang berlaku dalam mesyuarat berkenaan ialah jawatan pengerusi PERTIS Pahang tidak lagi disandang oleh En. Ismail Mamat. Kini PERTIS Pahang sudah pun mempunyai pengerusi baru iaitu En. Bakri Said. Kepada En. Bakri, selamat menyandang jawatan berkenaan. Mudah-mudahan kepimpinan beliau akan lebih baik lagi, insha-Allah.

(En. Ismail menyerahkan cenderamata kepada penceramah dalam satu majlis pada tahun 2014)Walau bagaimanapun, perubahan dalam kepimpinan PERTIS Pahang sedikit mengejutkan saya. Saya agak baru mengenali En. Ismail Mamat iaitu sejak beliau menjadi pengerusi PERTIS Pahang. Apa yang menjadi fokus saya ialah stail dan gaya En. Ismail selaku seorang pemimpin. Dari segi akademik, En. Ismail bukanlah berlatarbelakangkan seorang yang berpendidikan tinggi. Latar belakang pendidikan beliau biasa sahaja.

Sejak En. Ismail memimpin PERTIS Pahang, banyak juga perubahan yang telah beliau laksanakan. Antara yang penting termasuklah memulakan kelas Alquran (Alquran Braille). Kelas Alquran yang dimulakannya telah mendapat sokongan yang cukup baik daripada pihak berkuasa agama negeri Pahang. Model pelaksanaannya pula secara umumnya berdasarkan apa yang sedang dilaksanakan oleh PERTIS Terengganu. Dengan usaha ini, maka ia telah membuka peluang yang luas khususnya kepada ahli-ahli PERTIS Pahang dan juga golongan cacat penglihatan Islam umumnya untuk mengikuti kelas Alquran dengan lebih teratur lagi.

Di samping itu, En. Ismail juga banyak melaksanakan pelbagai aktiviti bagi mengimarahkan pejabat PERTIS Pahang. Usaha sentiasa dilakukan supaya sekeliling pejabat sentiasa bersih, terjaga dan selamat kepada pengunjung. Selain itu, aktiviti dengan pihak luar juga agak kerap dilaksanakan. Ini termasuklah aktiviti dengan pihak UITM dan sebagainya. Ini membolehkan PERTIS Pahang semakin dikenali. Dengan ini, usaha ke arah “memasyarakatkan PERTIS” khasnya di Pahang dapat dicapai.

Sewaktu saya menjawat jawatan selaku Yang Di-Pertua PERTIS kebangsaan, beliau antara orang yang banyak menghubungi saya bagi mendapatkan nasihat, sokongan serta bantuan (bila perlu) ke arah mengaktifkan pelbagai kegiatan di Pahang. Selain itu, En. Ismail Mamat juga banyak berkongsi pelbagai masalah ketika memimpin PERTIS Pahang. Ia termasuklah karenah ahli, masalah pentadbiran, hubungan dengan pihak berkuasa dan sebagainya. Justeru, saya amat memahami pelbagai cabaran yang perlu beliau hadapi tatkala memimpin PERTIS Pahang. Pernah juga beliau menyuarakan hasratnya untuk melepaskan jawatan, namun saya nasihatkan beliau supaya pendamkan dahulu hasratnya itu kerana PERTIS Pahang masih memerlukan orang seperti beliau.

Bagi memastikan kelas Quran Braille berjalan lancar, beliau dan isterinya sanggup tinggal dan berumah tangga di pejabat PERTIS untuk tempoh yang lama. Tujuannya ialah bagi membolehkan tenaga pengajar kelas Quran ketika itu juga tinggal di pejabat PERTIS.

Sebagai maklumat, pada ketika itu, ada dua orang tenaga pengajar untuk kelas Quran di PERTIS Pahang. Kedua-duanya berasal dari daerah yang jauh. Kedua-duanya juga tiada tempat tinggal. Untuk menyewa, ia akan meningkatkan kos hidup sedangkan elaun yang diterima hanya sekadar cukup makan sahaja. Jadi bagi membolehkan kedua-dua tenaga pengajar berkenaan tinggal di pejabat PERTIS dengan selamat dan selesa, maka En. Ismail telah berkorban iaitu dengan tinggal sekali di pejabat PERTIS Pahang. Faktor inilah antara sebab bagaimana kelas Quran Braille PERTIS Pahang dapat bertahan lama.

Untuk menjimatkan sara hidup ketika “berumah tangga” di pejabat PERTIS, En. Ismail akan memasak sendiri makanan harian. Untuk itu, acap kali beliau akan menggunakan wang sakunya sendiri bagi menampung keperluan tersebut. Apatah lagi bila “berumah tangga” di pejabat PERTIS, semestinya beliau tidak dapat mencari rezeki untuk keperluannya sendiri. Namun begitu, semuanya beliau hadapi dengan tabah, sabar dan jarang bercerita masalah berkenaan dengan orang lain.

En. Ismail juga ada memberitahu saya bahawa ada segelintir orang yang tidak suka dengan cara beliau memimpin. Dalam hal ini, saya sering beritahu beliau, iaitu selaku pemimpin jangan harapkan semua orang akan suka kepada kita. Adalah menjadi lumrah bagi pemimpin untuk disukai dan untuk tidak disukai.

Sewaktu saya melepaskan jawatan saya selaku Yang Di-Pertua PERTIS kebangsaan hampir 2 tahun lalu, saya ada berpesan kepada salah seorang AJK PERTIS peringkat pusat ketika itu iaitu jagalah dengan baik mana-mana pemimpin PERTIS peringkat wilayah yang boleh bekerja. Jika mereka berundur atau hilang jawatan, susah untuk dicari ganti.

Kini PERTIS Pahang sudah pun ada barisan pemimpin yang baru. Apa yang lebih penting ialah, perpaduan dalam kalangan ahli mesti ada. Pemimpin lama jangan sekali-kali dilupakan. Pengalaman yang ada kepada orang lama amat berharga dan boleh jadi panduan kepada orang baru untuk memperoleh kejayaan yang lebih gemilang lagi.

Bukanlah tujuan tulisan ini untuk tidak menyokong Mana-mana barisan pemimpin PERTIS peringkat wilayah yang telah dan yang akan terpilih. Tulisan ini sekadar mengimbas kembali apa yang pernah berlaku semasa PERTIS Pahang di bawah pimpinan En. Ismail Mamat. Kepada En. Ismail Mamat, walaupun anda tewas, tetapi pengorbanan senyap yang sering anda lakukan pasti akan mendapat perhatian dan balasan yang setimpal daripada Allah Yang Maha Esa.


No comments: