Sunday, July 17, 2011

Takziah Kepada Keluarga Almarhumah Dr. Lo'lo'

Sebentar tadi, kita sama-sama telah menerima satu lagi berita duka iaitu Dr. Lo’lo’ binti Datuk Mohd Ghazali telah kembali ke rahmatullah. Almarhumah Dr. Lo’lo’ merupakan ahli parlimen bagi Titiwangsa. Saya baru tahu sehari dua yang lalu mengenai kesihatan almarhumah yang dikatakan kritikal. Saya hanya mampu iringi berita tersebut dengan memohon doa kepada Allah semoga kesihatan beliau akan pulih seperti sediakala. Namun janji Allah tiada siapa yang boleh menegahnya. Di bawah ini, saya peturunkan petikan berita kematian almarhumah Dr. Lo’lo’ yang saya petik daripada Harakah Daily.


Dr. Lo' Lo' meninggal dunia sebentar tadi

Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 17 Julai: Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali (gambar) menghembuskan nafas terakhir di Hospital Selayang kira-kira jam 10.15 malam ini.

Jenazah beliau kini sedang diusahakan untuk dibawa ke Masjid Al-Akram, Dato Keramat.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof ketika dihubungi Harakahdaily.

Maklumat berkenaan kematian itu juga turut dimuatkan pada laman Facebook dan Twitter Allahyarhamah atas nama keluarga.

Beliau sebelum ini menerima rawatan akibat kanser.

Dalam respons awal, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan Allahyarhamuha seorang yang istiqamah berjuang untuk Islam sehingga akhir hayat.

"Saya dimaklumkan oleh keluarga terdekat almarhumah Dr Lo' Lo', MP PAS Titiwangsa tentang pemergian beliau sebentar tadi.

"Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh. Beliau seorang yang istiqomah berjuang untuk Islam hingga ke saat akhir hayatnya," tulisnya di Facebook.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan pula menyifatkan Allahyarhamah seorang tokoh pejuang Islam yang tabah.

"PAS dan rakyat sebentar tadi kehilangan tokoh pejuang Islam yg tabah apabila sbentar td Dr Lo' Lo' telah kembali ke rahmatillah.. Al Faatiihah." tulisnya di Twitter.
Menurut anak allahyarhamuha, Muhd Fawwaz, jenazah akan diuruskan di Masjid al-Akram, Datuk Keramat pagi esok.
"Insya allah, akan dikebumikan pada waktu pagi di Tanah Perkuburan Islam Datuk Keramat," tulisnya melalui sistem mesej singkat (SMS) kepada Harakahdaily.(Sumber: http://harakahdaily.net)

Sesungguhnya saat yang dijanjikan Allah kepada almarhumah sudah tiba. Manakala saat yang dijanjikan Allah kepada kita masih rahsia, tetapi ia pasti akan tiba juga. Kepada seluruh keluarga almarhumah, takziah daripada saya sekeluarga. Bersabarlah menghadapi saat yang amat mendukacitakan ini.

Dengan kematian almarhumah Dr. Lo’lo’, maka kerusi parlimen bagi Titiwangsa telah kosong. Walau bagaimanapun, setakat yang saya faham, pilihanraya kecil bagi kerusi berkenaan tidak akan diadakan kerana menurut peraturan yang sedia ada, jika berlaku kekosongan di kerusi parlimen dalam tempoh kurang daripada dua tahun daripada tarikh matang penggal parlimen yang ada, maka pilihanraya untuknya tidak perlu diadakan. Demikianlah menurut apa yang saya faham. Bagus juga begini. Di saat-sat seperti ini tidak perlulah mana-mana pihak untuk menguji kekuatan dan pengaruh politik masing-masing.

No comments: