Tuesday, November 18, 2014

Saranan Abang Amin Harus Diberi PertimbanganPada Sabtu lalu, ketika saya menghadiri majlis sambutan Maal Hijrah anjuran Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS) peringkat pusat, saya turut mengedarkan 7 unit kompas penunjuk kiblat kepada 7 penerima yang saya pilih secara rambang. Secara kebetulan, saya telah diamanahkan untuk mengagih-agihkan sejumlah kompas kiblat kepada golongan sasar oleh pihak yang berkaitan. Pihak penyelidik dari Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) ada mengamanahkan kepada saya sejumlah kompas kiblat untuk saya edarkan kepada golongan sasar. Jumlah yang diamanahkan kepada saya tidaklah banyak. Lagipun ia diberikan kepada saya dari masa ke masa dengan jumlah yang kecil.

Untuk maklumat bersama, kompas kiblat berkenaan diedarkan secara percuma sahaja. Kos bagi membiayai pengedaran secara percuma diusahakan sendiri oleh kumpulan penyelidik berkenaan. Perlu saya tegaskan iaitu saya dan juga kumpulan penyelidik berkenaan tidak mengambil untung peribadi walau sesen pun. Penegasan ini perlu saya nyatakan kerana sedikit masa lalu saya pernah ditohmah kononnya saya telah mendapat laba peribadi daripada kerjasama yang terjalin dengan kumpulan penyelidik berkenaan.Di samping itu, pihak yang berkenaan juga turut berpesan kepada saya supaya kompas berkenaan diedarkan terus kepada penerima tanpa melalui apa-apa slot rasmi. Saya sekadar akur sahaja dengan amanah dan pesan yang telah dimaklumkan kepada saya. Apa yang perlu saya buat hanyalah mencatatkan nombor siri kompas dan nama penerimanya sahaja. Itulah yang saya lakukan setiap kali saya edarkan kompas berkenaan kepada mereka yang sesuai untuk menerimanya.Salah seorang rakan yang turut menerima kompas kiblat berkenaan pada Sabtu lepas ialah Saudara Mohd Amin bin Mohd Nor atau lebih mesra dipanggil dengan Abang Amin. Sejurus setelah menerima dan mendengar penerangan ringkas daripada saya tentang cara menggunakan kompas berkenaan, Abang Amin terus bertanya mengapa pelancaran secara rasmi tidak dibuat mengenai kompas berkenaan. Katanya lagi, pihak-pihak tertentu harus mengambil inisiatif untuk mengenengahkan ke tengah umum inovasi yang telah diusahakan khasnya untuk manfaat golongan seperti beliau. Apatah lagi inovasi berkenaan merupakan daya usaha orang tempatan dan diusahakan oleh IPTA tempatan. Abang Amin yang cukup gembira dengan kegunaan kompas berkenaan, mengatakan usaha seumpama ini tidak seharusnya dibiarkan sepi tanpa dihargai. Daripada nada suaranya, saya dapat rasakan beliau agak terkilan kerana usaha murni ini tidak diketengahkan ke khalayak masyarakat sebagaimana sepatutnya. Akhirnya Abang Amin menyatakan, jika tiada mana-mana pihak yang bersedia untuk mengambil inisiatif untuk mengadakan majlis pelancaran bagi kompas berkenaan, beliau sanggup mengambil daya usaha untuk melakukannya walaupun secara kecil-kecilan. Seingat saya, Abang Amin bukanlah orang pertama yang telah mengenengahkan saranan sedemikian, tetapi setakat ini Abang Amin merupakan orang yang paling lantang mengajukan saranan sedemikian.

Untuk maklumat Abang Amin dan kita bersama, saya pernah mengusulkan kepada pihak yang berkaitan agar mengadakan majlis pelancaran bagi mengenengahkan inovasi berkenaan. Setakat ini, cadangan saya masih lagi belum mendapat pertimbangan daripada pihak yang berkaitan. Mereka sering beralasan, ia merupakan usaha kecil dan tiada apa-apa yang harus diketengahkan.

Kepada pihak yang berkaitan di FKM UTM, eloklah juga diberi sedikit ruang bagi merealisasikan apa yang disarankan oleh Abang Amin. Kalau tidak mahu buat pelancaran di gedung 5 bintang, buat pelancaran dalam majlis minum teh warga emas dalam kalangan masyarakat orang buta pada setiap Rabu pun sudah memadai.

Kepada rakan-rakan yang telah menerima kompas kiblat terus daripada saya, harap ia benar-benar bermanfaat kepada kita semua. Jika timbul sebarang masalah terhadap kompas tersebut, sila berhubung terus dengan saya. Setakat ini, hanya seorang yang telah memaklumkan kepada saya kompas kiblat yang diterimanya Sabtu lalu ada masalah.Untuk maklumat bersama, kumpulan penyelidik berkenaan juga sedang mengusahakan Iqra’ Braille elektronik yang lengkap dengan audionya sekali. Mengikut rancangan, projek penyelidikan ini dijangka akan mula boleh dimanfaatkan oleh golongan sasar selewat-lewatnya pada hujung tahun hadapan, insha-Allah. Selain itu, mereka juga sedang merancang untuk melaksanakan satu lagi projek penyelidikan yang pada pengamatan saya sangat besar manfaatnya kepada golongan cacat penglihatan. Sama-samalah kita berdoa semoga usaha mereka akan beroleh kejayaan.

Semoga usaha murni mereka akan berterusan dan akan beroleh ganjaran yang terbaik daripada Allah dunia dan akhirat.
No comments: