Wednesday, July 30, 2014

Ambillah Peringatan Daripada Rakan-rakan Yang Telah Kembali Ke RahmatullahKematian merupakan sesuatu yang amat pasti. Tiada sesiapa pun yang boleh lari daripada kematian. Sama ada kita suka atau tidak, kita takut atau sebaliknya, orang besar atau orang kecil, orang kaya atau miskin, semuanya akan merasai mati. Kematian pula boleh datang pada bila-bila masa sahaja sebagaimana yang telah ditentukan oleh Yang Maha Kuasa. Demikianlah janji Allah kepada semua makhluk-Nya.

Menurut senarai yang sempat saya catatkan, sekurang-kurangnya 9 orang rakan senasib telah dijemput Ilahi di sepanjang tahun ini. Ia tidak termasuk mereka yang tidak termasuk dalam senarai yang sempat saya catatkan. Boleh dikatakan, kesemua mereka merupakan rakan-rakan yang pernah duduk dan baring bersama-sama kita. Mereka juga pernah ketawa bersama-sama kita. Semalam mereka bersama kita, hari ini kita tinggal tanpa mereka. Demikianlah putaran hidup yang telah difitrahkan Allah buat sekalian makluk-Nya.

Antara mereka yang sempat saya catatkan termasuklah:

1. Allahyarham Saudara Abu Bakar Harun.
2. Allahyarham Saudara Mohd Khori Sidi.
3. Allahyarham Saudara Abdul Aziz Syarif.
4. Allahyarham Saudara Abu Zarin Husein.
5. Allahyarham Saudara Hassan Abdul Kadir.
6. Allahyarham Saudari Rahimah Embong.
7. Allahyarham Saudara Wan Abdullah Wan Nik.
8. Allahyarham Saudari Shamsidar Abdullah.
9. Allahyarham Saudara Che Omar bin Ahmad.

Sesungguhnya masa mereka untuk meninggalkan dunia yang fana ini telah pun tiba. Manakala kita pula masih menanti giliran untuk menyusuli mereka pada masa dan hari yang sengaja dirahsiakan oleh Pencipta kita.

Apabila peristiwa kematian kerap berlaku di sekeliling kita, mungkin ada sesuatu peringatan daripada Allah kepada kita yang masih dipinjamkan nyawa. Mungkin Allah memberi peringatan supaya kita sentiasa banyakkan taubat. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun. Jangan tunggu sampai nyawa sudah sampai di ghargharah baru hendak melafazkan taubat, sedangkan tatkala itu pintu taubat telah pun ditutup rapat.

Sesungguhnya tidak rugi jika sentiasa ingat kepada kematian. Amat salah sekali bila kita berpandangan, kalau selaku ingat kepada mati kita akan mundur, lalai dan malas untuk memikul tanggungjawab semasa. Sebaliknya dengan ingat kepada kematian, sepatutnya kita lebih bersemangat untuk memikul dan melaksanakan apa juga tanggungjawab yang diamanahkan kerana semuanya akan dipersoalkan nanti di akhirat kelak.

Seperkara lagi, hal-hal yang berkaitan dengan iman dan aqidah jangan sekali-kali dipermainkan, dipandang remeh atau dipersendakan. Ia merupakan sesuatu yang amat serius dan bakal menjadi kayu ukur penting dalam menentukan kesudahan nasib kita di akhirat kelak. Sebagai contoh, kita tidak mengakui orang tertentu selaku saudara seislam kita. Rasulullah S.A.W. telah menegaskan bahawa setiap orang Islam itu bersaudara. Tatkala kita melangkah sahaja ke alam kubur, antara soalan yang bakal ditanya termasuklah siapakah saudara-saudara kamu. Bagaimana kita akan menjawab “orang Islam adalah saudara-saudara saya” sedangkan semasa hidup kita menolak untuk mengakui bahawa si fulan (rakan seislam kita) adalah saudara seagama kita. Siapalah kita di sisi Allah untuk bersikap sombong, takabur, bongkak, keras kepala atau berhati batu?

Oleh itu, saya suka mengingatkan kepada diri sendiri dan juga kepada sesiapa sahaja yang gemar dengan peringatan supaya gunakanlah masa yang masih ada untuk memperbanyakkan taubat kepada Allah. Kita pun tidak tahu berapa lama lagi masa yang masih lagi berbaki untuk kita. Hentikanlah semua kejahatan yang sedang kita lakukan (jika ada) dan mari kita sama-sama gantikan dengan berbuat baik pula.

Untuk rakan-rakan yang telah mendahului kita menyahut panggilan Ilahi, selamat jalan diucapkan. Kami juga akan menyusuli anda tidak lama lagi. Bagi kami yang masih hidup, doa kami untuk anda akan sentiasa kami rafakkan. Kami juga maklum dan insaf, suatu hari nanti kami juga akan mengharapkan doa daripada mereka yang hidup selepas kami dijemput Ilahi nanti.

Alfatihah ....


No comments: