Friday, March 18, 2016

Menyusuri Sungai Sarawak

Lazimnya setiap kali saya mengunjungi Kuching, orang yang pasti akan saya cari ialah Abang Pian (En. Safian). Kerja sampingan beliau ialah mengendalikan sampan di Sungai Sarawak iaitu di sekitar Water Front. Saya mengenali beliau sejak sekitar 5 atau 6 tahun yang lalu. Jika dahulu beliau akan mengendalikan sampan bersama dengan rakannya, tetapi kali ini beliau telah pun memiliki sampannya sendiri. Tujuan utama saya mencari beliau ialah bagi memenuhi salah satu kegemaran saya iaitu menyusuri Sungai Sarawak dengan sampan atau bot. Biasanya saya akan meluangkanmasa untuk aktiviti ini sekitar satu jam lamanya.

(Saya dan Abang Pian)Baru-baru ini, sewaktu saya berkunjung ke Kuching, hal yang serupa juga saya lakukan. Saya memang memastikan supaya aktiviti menyusuri Sungai Sarawak tidak akan terlepas. Orang yang saya cari untuk memenuhi kegemaran berkenaan tentunya Abang Pian. Beliau cukup mesra, mudah untuk dihubungi, peramah dan sentiasa bersedia untuk memenuhi permintaan saya yang lain seperti mencari ikan terubuk masin, membawa ke tempat jualan kek Sarawak yang baik dan sebagainya.

Tujuan utama saya dan keluarga ke Kuching baru-baru ini ialah untuk menghadiri majlis pernikahan salah seorang anak saudara kami yang bertemu jodohnya dengan wanita Sarawak. Jadi, untuk aktiviti menyusuri Sungai Sarawak, saya turut disertai oleh sekitar 15 ahli keluarga yang lain. Bila sudah ramai, tentunya macam-macam gelagat yang dapat disaksikan. Ada juga ahli keluarga saya yang penakut untuk naik sampan tapi ikut juga aktiviti ini.

Bagi golongan yang tidak berpenglihatan, kami ada cara tersendiri untuk menikmati keindahan alam semula jadi ciptaan Yang Maha Esa.

Kepada Abang Pian, setinggi-tinggi terima kasih saya dan keluarga ucapkan atas kesudian dan keikhlasan melayan kunjungan saya dan keluarga. Sudahlah kami diberi potongan harga yang tinggi untuk aktiviti menyusuri Sungai Sarawak, saya juga turut dibekalkan dengan buah tangan pula. Bila saya nilai kembali, apa yang kami dapat daripada Abang Pian lebih besar harganya daripada apa yang kami bayar untuk aktiviti berkenaan.

Di bawah ini saya kongsikan beberapa foto menarik sewaktu saya dan keluarga menyusuri Sungai Sarawak.Memang benarlah kata orang tua-tua kita, kalau berkawan biarlah seribu.

No comments: