Sunday, October 22, 2017

Kemerosotan Penumpang Teksi
Ketika saya membelek-belek akhbar di ruang maya, perhatian saya tertarik pada satu tulisan dalam Harian Metro yang bertajuk “Penumpang Merosot 80%”.

Klik di sini untuk membaca lebih lanjut

Seorang pemandu teksi mengakui kemerosotan penumpang sehingga 80% terutamanya selepas kehadiran perkhidmatan grab dan uber. Akhirnya pemandu berkenaan telah bertukar daripada pemandu teksi biasa kepada perkhidmatan grab. Selain itu, beliau turut mengakui pendapatannya telah melonjak setelah beralih sebagai pemandu grabcar.

Sebenarnya saya juga mempunyai beberapa orang kenalan yang sebelum ini merupakan pemandu teksi tetapi sudah pun beralih kepada pemandu perkhidmatan grab atau uber. Semua mereka mengakui memperolehi lonjakan pendapatan yang lebih lumayan setelah beralih arah di samping situasi kerja yang lebih memuaskan. Mereka tidak menghadapi tekanan terutamanya bagi melunaskan bayaran sewa harian.

Sudah tiba masanya para pemandu teksi menerima realiti iaitu corak perkhidmatan kereta untuk penumpang masa kini sedang mengalami perubahan. Perubahan yang berlaku pula sudah direstui oleh pihak yang berkuasa.

Justeru, jika para pemandu teksi enggan mengikuti perubahan semasa, yang akan rugi dan terbeban nanti sudah tentulah golongan para pemandu teksi sendiri. Oleh itu, para pemandu teksi konvensional tiada pilihan lain selain daripada turut sama melungsuri perubahan yang sedang berlaku agar tidak menjadi mangsa perubahan.

Sebagai pengguna, sudah tentulah saya turut sama menyokong kehadiran perkhidmatan grab dan uber. Ia bukan sahaja murah, malahan cepat, mesra pelanggan dan mudah. Apa yang lebih menarik lagi, walaupun perkhidmatannya murah, tetapi hampir semua pemandu grab dan uber dapat memperolehi pendapatan jauh lebih lumayan jika dibandingkan dengan sebagai pemandu teksi konvensional.

Setelah kehadiran perkhidmatan grab dan uber, saya tidak pernah dengar lagi golongan pemandu teksi mengajukan cadangan untuk menaikkan kadar tambang teksi. Ini merupakan sesuatu yang cukup baik kepada pelanggan dan pengguna perkhidmatan kereta penumpang. Dengan erti kata lain, dengan tiadanya monopoli dalam perkhidmatan kereta penumpang, maka para pengguna dan pelanggan dapat menikmati harga tambang yang lebih munasabah tanpa menjejaskan pendapatan pemandunya. Bahkan rata-rata para pemandu grab dan uber memaklumkan pendapatan bulanan yang lebih lumayan.

Selain itu, para pengguna dan penumpang juga boleh mendapatkan perkhidmatan untuk ke satu-satu destinasi tanpa banyak soal. Sebelum ini dan berdasarkan pengalaman sendiri, sebilangan pemandu teksi konvensional boleh menolak untuk pergi ke destinasi tertentu dengan pelbagai alasan. Acap kali juga berlaku di mana para pemandu teksi akan meminta jumlah tambang yang lebih untuk ke destinasi tertentu juga dengan pelbagai alasan.

Oleh itu, para pemandu teksi konvensional berhentilah daripada bersungut dan mengeluh kerana kehilangan punca pendapatan. Para pengguna seperti saya sudah lama mengeluh gara-gara karenah pemandu teksi konvensional sebelum ini. Apa yang perlu dilakukan sekarang ialah kesediaan untuk menyerap perubahan agar tidak terus ketinggalan.

Saya sekadar mengutarakan pandangan sahaja selaku salah seorang pengguna.


No comments: